Sunday, March 3, 2013

Kuningas cobra luikertelee asekaappiin

9mm ammunta 25 metristä alkoi jo masentaa siinä mittakaavassa, että oli hankittava välineistöä jolla tulosta saisi paremmin aikaan. SP-01 tarkkuus potenttiaali on luokkaa practical taulun A-alue 25 metrin etäisyydelle, tähän kun lisätään kohtalainen laukaisu ja ei tarkkuusammuntaan tarkoitetut tähtäimet, on jo masennuksen lähtökohdat valmiit. Haluan siis kyetä ampumaan tarkasti "yhden käden aseella". Reseptiksi itse itselleni annostelen revolverin 6 tuuman piipulla kaliberissa .357 Magnum. Tohtorin ehdotus on mainio, samalla aseella voi ammunnan opettelun ohella harrastaa vaikkapa siluettia, lisäksi kaikilla itseään kunnioittavalla harrastajalla tulee kaapissa olla "rataspyssy".

Uusi perheen jäsen saapui juuri kotiin
Kun lopullinen resepti saapui poliisilta taltuttamaan orastavaa asekuumetta, 1,5 kk odottelun ja dokumenttisodan jälkeen, menin naama näkkärillä Tampereelle Asekauppa Erkki Lähdeniemelle ostamaan lääkettä. Pöytään tuotiin muutama reukku, pari smith & wessonia ja coltin king cobra. Olin jo etukäteen varannut coltin itselleni, niitä kun ei hirveästi pyöri markkinoilla S&W reukkuja pyörii sentään joka asekaupassa. Kättelin kaikkia tiskille tulleita ehdokkaita sekä suoritin muutamat kylmälaukaukset, kuitenkin yksi tuntui handuun oikealla tavalla erillaiselle. King Cobra! Vaikka mukana minulla oli rakotulkit ja kaikki mukana parhaimman käytetyn aseen valitsemiseksi, silti ennen kuin edes kerkesin ajatella rullan välyksiä havahduin ajamasta autoa kotia päin uuden aseen kanssa. Valitettavasti näin käy lähes aina.... Verrokkina oli S&W 686 6" ja 4" piipuilla molemmat vanhempaa "nallipiikki vasarassa" mallia. Nämä tuntuivat jokseenkin leluilta colttiin verrattuna. Liikkeestä lähti colti mukaan samalla 3 kpl pikalatureita ja 100 kpl S&B .38 special Wad cutter luodilla sekä saman valmistajan .357 mag puoli vaipalla ja kokovaipalla 2x50 kpl, sanottakoot ettei tämän paketin hinnalla saa vielä uutta s&w revolveria.
Tähtäimet, silta ja piipun päällinen ovat
mattapintaiset

Itse aseessa ei näy suurempia käytön jälkiä, muutamia pinnallisia naarmuja, vanhan aseöljyn pinttymiä ja etujyvän sinistyksen kuluma, nämä saa poistettua ihan koti konsteinkin. Alkuperäinen viimeistely on ollut harjattu rosteri. Jossain vaiheessa on tarkoitus ainakin poistaa pienemmät naarmut, jonka yhteydessä on kiilloitettava koko ase. Rullassa on kevyt käsin tuntuva välys vähän joka suuntaan, tämä kumminkin poistuu kun rullassa on hylsyt. Ehkä tarkoitettu tälläiseksi, tätä täytyy kysyä joltain asesepältä. Muuten ei juurikaan huomauttamista, piippukin peilikirkas. Leijona leimoista yhdestä näkyy vuosiluku -89, joten mikään uusitapaus ei ole kyseessä. Näiden valmistuskin loppui noin 10 vuotta myöhemmin ja täten on saannut pienen keräilykohteen maineen Ameerikoissa.

Radalla.com
Revolverilla ampuminen, varsinkin .357 Magnum latauksella, onkin paljon hauskempaa kuin luulin. Se mielihyvän määrä joka tulee 150x150 pellin osumasta 25 metrin matkalta, siinä on sitä jotain. Et näe osumaa suoraan piipun rekyloidessa 45 asteen kulmaan, mutta palkitseva "klong" ääni tulee heti perässä ja saa hymyn huulille. Ensisavut otin tällä tyylillä ulkoradalla ilman sen kummempia tarkkuskokeita. Ammuin peltejä sekä yksitoimisella ja kaksitoimella laukauksella ja hyvin pelitti. Seuraavan päivänä suuntasin sisäradalle kokeilemaan aseen mekaanista tarkkuutta .38 Wad cutereilla (sisäradan kaliberi rajoitus on .38 special). Istueltaan ranteet hiekkasäkillä yritin saada mahdollisimman pientä kasaa. Pienen harjoittelun jälkeen alkoi sujua, parhaat kasat liikkuivat 4-5cm luokkaa 25metriin. Pitkä tähtäinväli, etupainoinen ase ja selkeä laukaisu auttoivat, ainut häiritsevä asia oli häikäisevä etujyvä. Parempaan ei sillä kertaa ampujalla päässyt, aseella varmasti. Tarkkuuspotenttiaalia siis löytyy.



Yksi kasoista, Wad Cutter tekee selkeän reijän

 Hyvä ostos siis. Peltejä ulkoradalla kilistellestä sain myös ampua s&w 686 6 tuuman piipulla. Hyvä sekin oli, mutta olen tyyytyväinen päätökseen coltin suhteen. En vaihtaisi asetta mistään hinnasta, mutta tuskin jää ainoaksi revolveriksi, sen verran alkoi nämä rataspyssyt koukuttaa.