Friday, March 2, 2012

Asevastaista propagandaa

Kaiken näköisiä kirjoituksia on pyörinyt iltapäivälehdissä ja hesarissa, mutta tämä veti kyllä kahvit väärään kurkkuun. THL:n tutkijan Kristian Wahlbeckin pääkirjoitus Duodecim -lehdessä on kerrassaan fantastinen esimerkki siitä miten tutkijan oma arvomaailma vie itse "johtopäätöksen" väärille raiteille. Kaikki mitkä vähääkään sotii omia päämääriä vastaan pimitetään järjestelmällisesti, vaikka ne olisivat tutkijan omissa lähteissä.

Ihmettelen suuresti miten tällainen "ei aseita --> ei itsemurhia, tai muitakaan huolia" iskulause voidaan ottaa THL:ssä ilman kritiikkiä vastaan, saatikka lääkäripiireissä.

Lähestyin kirjoituksen tekjiää s-postilla kysyäkseni tarkemmin artikkelistä, että onkohan THL:n sivulta löytyvään lyhennelmään jäänyt hieman yksipuolinen kuva pääkijoituksesta. Asia kun kovasti minua koskee, haluaisin tietää onko minulla nyt erityisen suuri riski pamauttaa aivoni pellolle. Nopeasti hän vastasikin postiin ja antoi Duodecim -lehden pääartikkelin lähteineen käyttöön. Ja ei, artikkelin sanoma ei ollut muuttunut lyhenteessää. Lähetin asiasta vastineen Wahlbeckille, sillä artikkelin johtopäätökset osin sotii jopa hänen lähteitään vastaan. Muutenkin koko aihepiiri "itsemurha ja aseet" on käsitelty täysin yksipuolisesti, kuinkas muutenkaan vastausta ei tullut. Ilmeisesti ensimmäisen s-postin lausahdus "Kansainvälinen tutkimusnäyttö kokonaisuudessaan osoittaa selvästi että käsiaseiden saatavuuden ja itsemurhien määrän välillä on selvä yhteys." riitti selittämään taviksille homman nimen.
 

Päätinpä itsekkin tehdä pientä hutkijan työtä, pikku nettietsinnän tuloksena löytyi niitä "kansainvälisiä tutkimuksia" esim:

http://www.puk-west.uzh.ch/publikationen/poster.firearms.pdf

http://www.guncite.com/gun_control_gcgvsuic.html  


Wahlbeck kirjoituksessaan ainoastaan vertaa Norjaan, jossa on vuosien saatossa asekontollin lisääntyessä ampumalla tehdyt itsemurhat ovat myös vähentyneet. Hmm, taitaa olla tarpeeksi hyvä syy kieltää kansalta aseet. Sillä junan alle hypännyt on vähemmän kuollut, kuin itsensä ampunut. Johtopäätös, sanoisi Nikke. Jos asiaa katsoisi vähän avarammin, huomataan että aseet ja itsemurhat korreloi suurinpiirtein samalla tavalla kuin hukkumiset ja jäätelön syönti.

Esim. Kuinka paljon itsemurhia vähenee Japanisssa (siellä on niitä erittäin paljon suhteessa populaan) jos siellä kielletään aseet uudestaan? Miksi Amerikassa on vähän itsemurhia, vaikka pelottavia aseita on lähes joka talossa? Näitä voisi jatkaa melko pitkään, se että arvon hutkija ei kiinnitä näihin seikkoihin huomiota ei yllätä.
 

Wahlbeckin omista pääkirjoituksen lähteistä löytyy mielenkiintoisia huomioita. Tutkimuksessa "prevention of depression and suicide" ei juurikaan oltu huolissaan ampuma-aseista ja suomesta oli tälläinen tieto: "A study of all suicides in Finland during one year evidenced that almost half of the suicides are associated with alcohol dependence or abuse52." Oisko kumminkin alkoholilla Suomessa suurempi rooli kuin aseilla? Ei tietenkään! Sehän olisi silloin oikeasti THL:n toimialaa!

No comments:

Post a Comment