Monday, March 12, 2012

Remingtonin laukaisun hifistely

Remington 700 kiväärin alkuperäinen laukaisu ei mitenkään ylistyslauluja saa aikaan, jopa 70v wanhassa sotilaskiväärissä on selkeämpi kynnys laukaistessa. Remarin  laukaisusta saisi kuulemma kohtuu hyvän jousia vaihtelemalla ja virepintoja kiillottelemalla, mutta käytännössä laukaisuvastus jäisi siltikin puolentoista kilon korville. Pelkkään metsästykseen tämä olisi ihna riittävä, radalla tulee käytyä nykyään vain enemmän kuin metällä.

Alkuperäinen koneisto
Kustannustehokkain vaihtoehto oli ostaa JARD:lta erillaiset hilut vanhan laukaisukoneiston rungon sisään, tilaamisesta ja sen riskeistä kerroinkin jo aikaisemmin. Päivityksen jälkeen ei laukaisuvastusta voi enää säätää ruuvista, sillä jousi siirtyy uudessa liipaisimessa eri kohtaan. Valikoimaa löytyy Jardilta 200g aina 1300g asti. Jousta vaihtelemalla voi jonkun verran vaikuttaa jälkikäteen laukaisuvastukseen, mutta täytyy huomata että sisuskaluja on kolmea eri tyyppiä riippuen halutusta vastuksesta V, H, XV. Päätyin 20oz vastukseen joka on noin 550g.

Työkaluja tähän homman tarvitaan vain oikeankokoinen ruuvimeisseli, 2mm ja 3mm lyöntituurat, ruuvipenkki ja kaasutoho tai kolvi. Laukaisukoneiston irtiottto ei sinäänsä ole hankalaa, se on kiinni kahdella tapilla. Ongelmia purkamisessa tuli kiinni jämähtäneet ruuvit ja liipaisimen tiukka tappi. Ruuveissa on tehtaan jäljiltä ruuvilukitetta ettei laukaisun säädöt muutu tärähdyksistä tai muusta johtuen. Niiden pitäisi lähtä sopivalla talttapää ruuvarilla auki, mutta jos on todella tiukassa voi ruuvilukitteet pehmittää lämmittämällä laukaisukoneiston runkoa töhölla tai kolvilla. Jouduin myös purkamaan varmistimen saadakseni rungon hyvin tuettua irroittaessa liipaisimen tappia.

Huom. 3mm talttapää ruuvarit ja tuurat ovat liian isoja jos lyötävä/ruuvatta ruuvi on rungon sisällä, vaikka se reikään menisikin on reikä tämän jälkeen väljempi tai kierteet vitullaan. Amerikkalaiset kun käyttää näitä mulkunmittakokoja, eli tuumia.

Alkuperäinen ja uusi


Kun vertaa alkuperäistä liipasinta ja välitintankoa (trikker sear, mikä lie oikeasti suomeksi) JARD:n vastaaviin näemme että geometria hieman muuttuu, eli viepinnat siirtyvät lähemmäs itse liipaisinta. Nyt laukaistessa virepinnoille tulee vähemmän vipuvartta, eli kevyemmän laukaisun saaminen puhtaaksi ja ennen kaikkea turvalliseksi on mahdollista. Lisäksi nyt ylin ruuvi jää toimettomaksi ja etuvedon säätö siirtyy vanhaan laukaisuvastuksen säätöön.

Purkamiseen ja kasaamiseen tulee pakkauksen mukana kirjalliset ohjeet, eikä se mitenkään mahdottoman hankalaa ole. Pölyn/hiekan tarttumisen vuoksi laukaisukoneistoa ei kannata roipeltaa öljyssä, topsipuikolla hieno kerros metalli-metalli pintoihin. Ohjeessa ei oteta kantaa paljonko ristikkäisyyttä virepinnoille tarvitaan takaamaan turvallinen aseen toiminta. Itse laitoin etu- ja jälki vetoon noin 1/4- 1/2 kierrosta varmuutta, lopuksi mätkin viritettyä(ei ladatttua) asetta kumivasaralla varmistaakseni ettei ase laukia vahingossa, toisin kuin allekirjoittanut.

Uudistunut laukaisu on aivan mahtava, lähtee kuin ajatus! Tykkäisin kyllä kaksivaiheisesta laukaisusta missä on selkeä etuveto, mutta kyllä tähänkin tottuu. Ei voi kuin suositella, tätä voisi vaikka mainostaa että: "it's going to blow your mind!"

No comments:

Post a Comment