Wednesday, January 30, 2013

Practicalin harjoittelun kehittäminen

Vaikkakin olen jo muutaman vuoden ampunut practicalia kiväärillä ja peräti kuusi vuotta pistoolilla, tuntuu etten kehity lajissa patruunan kulutuksesta huolimatta toivotua tahtia. Olen huomannut että pelkillä satunnaisia harjoituksia ampumalla ei synny mitään referenssi pistettä omalle kehittymiselle, vaikkakin on minulla taimeri ollut mukana. Lisäksi on määrä ajoin palattava sellaisiin perusasioihin kuten ampuma asento, aseen pito, tähtäinkuvan otto tai laukaisu ja harjoiteltava näitä säännöllisesti. Ostin aikoinaan Otso Vainion kirjoittaman Käytännön Ampumataito - kirjan lähinnä kehittämään pistoolin käsittelyä. Sehän toimi vallan mainiosti, pistooli ammunan perusteiden lukemisen ja harjoittelun yhteistuotoksena tulokset parani ja homma tuntui helpolta. Mutta eipä mennytkään kuin muutama hassu kuukausi ampumatta ja tuntui taas vaikealta, ei auttanut kuin aloittaa alusta. Vainion kirjassa ja muissakin opuksissa kerrotaan että perusasioita tulisi harjoitella säännöllisesti ampumataidon säilyttämiseksi, tätäpä ei tietenkään usko ennen kuin sen itse kokee.

Perusteiden harjoittelemisen lisäksi oman mielenkiinnon lisäämiseksi ja kehityksen seuraamiseksi tarvitsen tiettyjä perusharjoitteita, jotka mielellään ovat soveltuvia sekä pistooliin että kivääriin. Perus "El President" on yksi vanhemmista toiminnallisen ampumisen harjoitteista, siinä yhdistyy tuplalaukaukset, taulunvaihto ja lippaanvaihto. Suoraan siirtyminen tälläiseen harjoitteeseen ei ole järkevää, ainakaan minun kohdalla, vaan harjoittelu pitää särkeä pienempiin osiin, jolloin on helpompaa korjata virheitä tietyssä asiassa.

Yritän talven aikana kehittää jonkinlaisen harjoitusohjelman ja sille päiväkirjan seurantaan, mieluummin pivot typpisen excel taulukon. Itse harjotteita ei tarvitse onneksi keksiä itse, niitä löytyy Vainion kirjasta sekä esim Jerry Miculekin Practical Rifle DVD:stä.  


No comments:

Post a Comment