Monday, November 26, 2012

Mietteitä ja kaluston virittelyä

Pienen tauon jälkeen taas jaksoin alkaa kirjoitella. Kesällä kävin kaksissa SM:kisoissa practical kiväärissä ja pistoolissa, joiden jälkeen on tykit pysyneet kaapissa syyskuusta lähtien. Kisat sujui vähän vaihtelevasti, kiväärissä sijoitus painui kauas 10 sakista uudella STI kiväärillä. Vanhalla coltilla sentään olin 17:sta PM:ssä, osansa tekee se ettei STI ole ammuttu kuin reipas tuhat laakia. Pistoolissa sentään tuli parannusta aikaisempiin tuloksiin, enää ei tarvinnut alkaa etsimään nimeään tuloslistan toisesta päästä. Ilmeisesti tuhat-laakia-viikossa-ennen-kisaa metodi on kohtuu hyvä epäsäännöllisesti harjoittelevalle harrastajalle, täytyy muistaa tämä tulevaisuudessa.

Kaluston muutoksia practical puoleen tuskin tulee ensivuodelle yhtään, jos nyt eimitään ihmeellistä satu. Lähinnä keskitytään opettelemaan oleellisinta, eli sitä ammuntaa. Tai noh, tulhan sitä päissään tilattua ebay:stä uudet kahvalevyt CZ sp-01 pistooliin, siitä vois tehä uuden sitten uuden tekstin kun/jos ne saapuu. Practical kivääriin ei oikeastaan tarvita kuin homona patruunaa ja harjoittelua, jos .223 Remin ampuminen tuntuu kalliilta on kaapissa piekkari versio AR- kivääristä.

Pulttilukko osastoa haluttais kehittää eteenpäin. On jo suomessakin järjestetty kisoja tarkkuuskivääreille 10-500 metrin matkoille, jossa practical tyyliin tasapainoitellaan käytetyn ajan ja tarkkuuden kanssa. Omassa Remingtoinissa on vain pieniä puutteita kyseiseen toimintaan.

mm.
-kiinteä makasiini
-26" piippu
-paska tukki

Jottei aikaa menisi kisasuoritteeseen tunti kaupalla olisi kiväärissä oltava irtolippaat. Tämän muunnoksen tekemiseen on muutama eri vaihtoehto olemassa, joka voisi tapahtua tukin vaihdon yhteydessä. Remington policen tukki on omiin mieltymyksiin vähän kankea, ei yksinkertaisesti sovi mun handuun. Toinen huomaamani seikka tässä H-S Precision kevlartukissa on etuosan jousto,tukin voi painaa kahdella sormella piippuun kiinni. Tämä aiheuttaa ongelmia pitkän piipun ja ison vaimentimen kanssa, tukea ja bipodeja hyväksikäytettäessä saattaa varomattoman taistelijan tukkipainaa piippua, en tiedä onko ominaisuus vai vika.. Lopuksi tullaankin siihen että max 500metrin ammuntoihin riittää vallan hyvin 6 mulkunmittaa (siis tuumaa) lyhempikin piippu, muutenkin 800g vaimentimen kanssa alkaa vipuvarsi olla aika mahtava.
Näitä asioita mietiskellen täytyy rakentaa keskipitkien matkojen tarkkuuskivääri, pulariin verraten pulttilukon hyötyjä ovat kompakti koko, hyvä painopiste, tarkkuus, toimintavarmuus. Ehkä tästä syntyy myös metsästykseen parempi vehe




Saturday, May 12, 2012

Top Shot .22 lr

Pitkään käytössä olleet CCI:n standart piekkarin patruunat hinnoiteltiin maahantuojan toimesta päin persettä, 4c/kpl -> 8-10c/kpl. Syynä varmaan kasvanut suosio mm. pienoispistooli ja muiden puoliautomaattisten käyttäjien toimesta, CCI peruspatruuna on aliääninen ja toimii moiteettaa lähes kaikilla puolareilla. Itse olen niitä naputtanut n. 1500 kpl penkkaan hyvällä menestyksellä ja Kuopion ressutkin niitä ainakin ennen yksinomaan käytti, ainoastaan Isän vanha Voere:n piekkari patruuna ranttuna antoi niillä noin jalkapallon kokoista kasaa 50 metriin.



Kuopion Arnoria on alkanut myymään, minulle ennestään tuntematonta, Top Shot merkkistä pienoiskiväärin patruuna, sanoivat sen olevan sama patruuna kuin CCI std. Enpä ihan menisi asiaa vannomaan, mutta hintansa puolesta piti ottaa kokeiluun, vain 5 c/kpl.

Vahapinta tuntuu erillaiselle CCI:hin verrattuna, ainakaan ei jää niin helposti sormiin ja lippaisiin. Testasin nopeasti patruuna rantulla Voerella ja S&W 15-22 puolarilla. Patruuna näyttäisi toimivan moitteettomasti, tosin vain yksi 50kpl aski ammuttu, yllättäen Voere antoi jo jonkunnäköistä kasaa ko. patruunalla, joten äkkiseltään vaikuttaa aika hyvältä. Tarkempia testejä tullaan tekemään, nimittäin kävin hakemassa sitä 2000 kpl lisää varastoon. Tämäkin vaikuttaa olevan +10c kelissä aliääninen voeren 50cm piipulla sekä puoliautomaattisella S&W:n 16" piipulla.

Niin, alkupeä maata en saanut tietooni, askissa lukee ainoastaan saksalainen patruunan tilaaja. Saksassa niitä ei varmasti ole tehty, lapualaiset ja muut alkaa maksaa jo 20 centistä ylöspäin.

EDITTIÄ:
Valmistajaksi mainitaan muutamalla nettisivulla CCI, ehkä kumminkin eri patruuna mitä CCI standart kerta Voere siitä niin tykkää. Vai onnistuiko patruunalaatikon saksankieliset tekstit huijaamaan pienen Itävaltalais --merkin tuotosta luulemaan käytetyn murkinan olevan uljasta saksalasta syntyperää, halvan amerikkalaisen sijaan, mene ja tiedä?

Monday, March 12, 2012

Remingtonin laukaisun hifistely

Remington 700 kiväärin alkuperäinen laukaisu ei mitenkään ylistyslauluja saa aikaan, jopa 70v wanhassa sotilaskiväärissä on selkeämpi kynnys laukaistessa. Remarin  laukaisusta saisi kuulemma kohtuu hyvän jousia vaihtelemalla ja virepintoja kiillottelemalla, mutta käytännössä laukaisuvastus jäisi siltikin puolentoista kilon korville. Pelkkään metsästykseen tämä olisi ihna riittävä, radalla tulee käytyä nykyään vain enemmän kuin metällä.

Alkuperäinen koneisto
Kustannustehokkain vaihtoehto oli ostaa JARD:lta erillaiset hilut vanhan laukaisukoneiston rungon sisään, tilaamisesta ja sen riskeistä kerroinkin jo aikaisemmin. Päivityksen jälkeen ei laukaisuvastusta voi enää säätää ruuvista, sillä jousi siirtyy uudessa liipaisimessa eri kohtaan. Valikoimaa löytyy Jardilta 200g aina 1300g asti. Jousta vaihtelemalla voi jonkun verran vaikuttaa jälkikäteen laukaisuvastukseen, mutta täytyy huomata että sisuskaluja on kolmea eri tyyppiä riippuen halutusta vastuksesta V, H, XV. Päätyin 20oz vastukseen joka on noin 550g.

Työkaluja tähän homman tarvitaan vain oikeankokoinen ruuvimeisseli, 2mm ja 3mm lyöntituurat, ruuvipenkki ja kaasutoho tai kolvi. Laukaisukoneiston irtiottto ei sinäänsä ole hankalaa, se on kiinni kahdella tapilla. Ongelmia purkamisessa tuli kiinni jämähtäneet ruuvit ja liipaisimen tiukka tappi. Ruuveissa on tehtaan jäljiltä ruuvilukitetta ettei laukaisun säädöt muutu tärähdyksistä tai muusta johtuen. Niiden pitäisi lähtä sopivalla talttapää ruuvarilla auki, mutta jos on todella tiukassa voi ruuvilukitteet pehmittää lämmittämällä laukaisukoneiston runkoa töhölla tai kolvilla. Jouduin myös purkamaan varmistimen saadakseni rungon hyvin tuettua irroittaessa liipaisimen tappia.

Huom. 3mm talttapää ruuvarit ja tuurat ovat liian isoja jos lyötävä/ruuvatta ruuvi on rungon sisällä, vaikka se reikään menisikin on reikä tämän jälkeen väljempi tai kierteet vitullaan. Amerikkalaiset kun käyttää näitä mulkunmittakokoja, eli tuumia.

Alkuperäinen ja uusi


Kun vertaa alkuperäistä liipasinta ja välitintankoa (trikker sear, mikä lie oikeasti suomeksi) JARD:n vastaaviin näemme että geometria hieman muuttuu, eli viepinnat siirtyvät lähemmäs itse liipaisinta. Nyt laukaistessa virepinnoille tulee vähemmän vipuvartta, eli kevyemmän laukaisun saaminen puhtaaksi ja ennen kaikkea turvalliseksi on mahdollista. Lisäksi nyt ylin ruuvi jää toimettomaksi ja etuvedon säätö siirtyy vanhaan laukaisuvastuksen säätöön.

Purkamiseen ja kasaamiseen tulee pakkauksen mukana kirjalliset ohjeet, eikä se mitenkään mahdottoman hankalaa ole. Pölyn/hiekan tarttumisen vuoksi laukaisukoneistoa ei kannata roipeltaa öljyssä, topsipuikolla hieno kerros metalli-metalli pintoihin. Ohjeessa ei oteta kantaa paljonko ristikkäisyyttä virepinnoille tarvitaan takaamaan turvallinen aseen toiminta. Itse laitoin etu- ja jälki vetoon noin 1/4- 1/2 kierrosta varmuutta, lopuksi mätkin viritettyä(ei ladatttua) asetta kumivasaralla varmistaakseni ettei ase laukia vahingossa, toisin kuin allekirjoittanut.

Uudistunut laukaisu on aivan mahtava, lähtee kuin ajatus! Tykkäisin kyllä kaksivaiheisesta laukaisusta missä on selkeä etuveto, mutta kyllä tähänkin tottuu. Ei voi kuin suositella, tätä voisi vaikka mainostaa että: "it's going to blow your mind!"

Wednesday, March 7, 2012

Opiskelijan varustehankintoja

Olin ostamassa aseliikeestä ihka oikean "range bagin". Onhan se aika tackticool, mutta 100€ hinta on aika suolanen pikku laukusta.

Bilteman "range bag" kevään muoti väreissä
Biltema auttaa persaukisia! Vastaavan oloinen työkalulaukku kovalla pohjalla ja topatuilla kankailla 16,99€. Noh, onhan se saatanan ruma, mutta niin on käyttäjäkin. Siihen menee kivasti pistoolikotelo, kuulosuojaimet, lippaat, patruunat(1000kpl .22lr, 400kpl 9mm ja 200kpl .223). Säästyneet rahat voidaan työntää johonkin vielä turhempaan.

Friday, March 2, 2012

Asevastaista propagandaa

Kaiken näköisiä kirjoituksia on pyörinyt iltapäivälehdissä ja hesarissa, mutta tämä veti kyllä kahvit väärään kurkkuun. THL:n tutkijan Kristian Wahlbeckin pääkirjoitus Duodecim -lehdessä on kerrassaan fantastinen esimerkki siitä miten tutkijan oma arvomaailma vie itse "johtopäätöksen" väärille raiteille. Kaikki mitkä vähääkään sotii omia päämääriä vastaan pimitetään järjestelmällisesti, vaikka ne olisivat tutkijan omissa lähteissä.

Ihmettelen suuresti miten tällainen "ei aseita --> ei itsemurhia, tai muitakaan huolia" iskulause voidaan ottaa THL:ssä ilman kritiikkiä vastaan, saatikka lääkäripiireissä.

Lähestyin kirjoituksen tekjiää s-postilla kysyäkseni tarkemmin artikkelistä, että onkohan THL:n sivulta löytyvään lyhennelmään jäänyt hieman yksipuolinen kuva pääkijoituksesta. Asia kun kovasti minua koskee, haluaisin tietää onko minulla nyt erityisen suuri riski pamauttaa aivoni pellolle. Nopeasti hän vastasikin postiin ja antoi Duodecim -lehden pääartikkelin lähteineen käyttöön. Ja ei, artikkelin sanoma ei ollut muuttunut lyhenteessää. Lähetin asiasta vastineen Wahlbeckille, sillä artikkelin johtopäätökset osin sotii jopa hänen lähteitään vastaan. Muutenkin koko aihepiiri "itsemurha ja aseet" on käsitelty täysin yksipuolisesti, kuinkas muutenkaan vastausta ei tullut. Ilmeisesti ensimmäisen s-postin lausahdus "Kansainvälinen tutkimusnäyttö kokonaisuudessaan osoittaa selvästi että käsiaseiden saatavuuden ja itsemurhien määrän välillä on selvä yhteys." riitti selittämään taviksille homman nimen.
 

Päätinpä itsekkin tehdä pientä hutkijan työtä, pikku nettietsinnän tuloksena löytyi niitä "kansainvälisiä tutkimuksia" esim:

http://www.puk-west.uzh.ch/publikationen/poster.firearms.pdf

http://www.guncite.com/gun_control_gcgvsuic.html  


Wahlbeck kirjoituksessaan ainoastaan vertaa Norjaan, jossa on vuosien saatossa asekontollin lisääntyessä ampumalla tehdyt itsemurhat ovat myös vähentyneet. Hmm, taitaa olla tarpeeksi hyvä syy kieltää kansalta aseet. Sillä junan alle hypännyt on vähemmän kuollut, kuin itsensä ampunut. Johtopäätös, sanoisi Nikke. Jos asiaa katsoisi vähän avarammin, huomataan että aseet ja itsemurhat korreloi suurinpiirtein samalla tavalla kuin hukkumiset ja jäätelön syönti.

Esim. Kuinka paljon itsemurhia vähenee Japanisssa (siellä on niitä erittäin paljon suhteessa populaan) jos siellä kielletään aseet uudestaan? Miksi Amerikassa on vähän itsemurhia, vaikka pelottavia aseita on lähes joka talossa? Näitä voisi jatkaa melko pitkään, se että arvon hutkija ei kiinnitä näihin seikkoihin huomiota ei yllätä.
 

Wahlbeckin omista pääkirjoituksen lähteistä löytyy mielenkiintoisia huomioita. Tutkimuksessa "prevention of depression and suicide" ei juurikaan oltu huolissaan ampuma-aseista ja suomesta oli tälläinen tieto: "A study of all suicides in Finland during one year evidenced that almost half of the suicides are associated with alcohol dependence or abuse52." Oisko kumminkin alkoholilla Suomessa suurempi rooli kuin aseilla? Ei tietenkään! Sehän olisi silloin oikeasti THL:n toimialaa!

Saturday, February 25, 2012

Itella ja kielletyt lähetykset

Itella on vuoden vaihteessa kieltänyt kaiken aseisiin liittyvät postipalvelut, niin yksityisiltä kuin yrityksiltäkin. Tämä tietenkin hieman harmittaa metsästystä ja ammuntaa harrastavavia ihmisiä, vielä enemmän yrityksiä joista osa toimii täysin nettikaupan varassa. Kiellettyjen asioiden listalla on aseet, kaikki aseisiin liittyvät osat(mm. puinen tukki, jouset ja lippaat...) sekä asejäljennökset. Syyksi tuli perinteinen "yleinen turvallisuus", se miten puiset lankut ja yksittäiset jouset aiheuttavat vaaraa postin tarmokkaalle henkilökunnalle on hieman mystistä minullekkin. Itella on kuitenkin vaivautunut kommentoimaan tiettyjen lankkujen, peltiläpysköiden ja jousien kieltämistä "raja vain täytyi vetää johonkin, pahoittelumme". No tämähän helpotti..

Sisämaan markkinoihin helpotusta tuo onneksi Matkahuollon kattava verkosto, mutta tuonnin ja viennin kanssa tulee seinä vastaan. Tullilla on sopimus postipalveluista Itellan kanssa joten ulkomailta ostettu paketti vääjämättä tulee Itellan haltuun ennen tullia. Sinäänsä huvittavaa että tullin kanssa ei ole mitään ongelmaa kokonaisten aseidenkaan kanssa, kunhan luvat ovat kunnossa. Se miten Itella syynää käsiteltävät paketit, ei ole täysin tiedossa. Lopputulos on kuitenkin selvä, jos pakettitunnistetaan sisältävän asetarvikkeita, palautetaan paketti lähettäjälle.

Minulla oli tarvis ostaa Remingtoniin uusi laukaisukoneisto, tai ainakin päivittää se. Jenkeistä uudet osat vanhaan runkoon kustantaa postitettuna 65€ ja uusi laukaisukoneisto n. 120€. Suomesta olisi saanut vain uusia koneistoja hintaan +200 €. Joten ajattelin riskin kannattavan. Tilasin JARD Inc:ltä uudet hilut laukaisukoneistoon viimeviikon maanantaina 13.2.2012 ja paketti toimitettiin kotiovelle tämän viikon tiistaina. Aika hyvin atlantin poikki, kun huomioi vielä sen että maksu tapahtumaa odoteltiin kolme tyäpäivää. Postikulut  olivat luokkaa 15€.
ERVA -paketti

Eli kaikesta hyysäilystä huolimatta komeasti Itellan välityksellä perille. Toivottavasti kellekkään postin käsittelijälle ei tullut traumoja. Perille tuloa edisti postittajan kirjoittama seliteteksti sisällöstä "parts", tekstillä "Fucking dangerous GUN parts" olisi paketti varmaan lähtenyt takaisin amerikkoihin.